El suport de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, a l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE) ha permés adaptar coneixement en metodologies de valorització a diversos tipus de residus, com ho són les bateries i el tèxtil (18-10-24)
En el cas del sector tèxtil estes metodologies han permés desenrotllar el projecte ‘Tex2energy’, a través del qual s’aprofita la roba usada per a generar energia neta a partir d’un procés de transformació termoquímica en el qual també s’obtenen altres productes d’alt valor afegit, com ara biocarbó i biooli.
El secretari autonòmic d’Innovació, Jerónimo Mora, i el director general d’Innovació, Juan José Cortés, han visitat l’ITE per a conéixer de primera mà els progressos d’esta nova iniciativa, que ha sigut reconeguda en el Sustainability Day 24, celebrat a Madrid, com a millor acció en matèria de sostenibilitat i desenrotllament sostenible.
Durant la visita, Jerónimo Mora ha destacat el compromís del Consell per reforçar la innovació en el camp de l’economia circular, en línia amb l’estratègia establida per Brussel·les en el Pacte Verd Europeu.
“Este desenrotllament de l’ITE contribuirà a millorar la gestió de les deixalles tèxtils, el 87 % de les quals s’estima que acaben hui incinerades o depositades en els abocadors”, ha assenyalat Mora.
Per al secretari autonòmic d’Innovació, els centres tecnològics exercixen una labor decisiva en esta transició, ajudant les empreses i els sectors d’activitat a trobar noves oportunitats de negoci i elevar la seua competitivitat, al mateix temps que es minimitza el seu impacte sobre el medi ambient.
En este sentit, Jerónimo Mora ha traslladat la voluntat de la Conselleria d’Innovació i d’IVACE+i de continuar fomentant la col·laboració entre els diversos instituts tecnològics “posant en tot moment el focus en la millora de la productivitat i sostenibilitat de les empreses”.
Projecte ‘Tex2energy’
El projecte ‘Tex2energy’ permetrà aprofitar com a vector energètic el gas que es genera durant el tractament termoquímic al qual se sotmeten els residus. L’objectiu és que el gas de síntesi alimente una pila d’òxid sòlid amb la finalitat de produir electricitat neta, i contribuir d’esta manera a avançar en el procés de descarbonització de la indústria.
La posada en marxa d’este projecte ha sigut possible gràcies als coneixements que l’equip d’especialistes de l’ITE ha adquirit en una iniciativa prèvia, denominada ‘Rebalire’, que també va comptar amb el suport de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.
D’una banda, s’ha explorat en el desenrotllament d’ànodes de bateries a partir del silici i el carbó sostenible obtingut de la valorització de residus agroforestals i industrials de proximitat; d’altra banda, s’ha treballat en un procés de reciclatge de bateries de liti, a escala de laboratori, que permeta donar una solució a aquells dispositius que han arribat al final de la seua vida útil.